čtvrtek 27. listopadu 2014

Makový dort s krémem z bílé čokolády


Jako malá jsem neměla mák ráda, takže jsem ho ani nevyhledávala. Tento dort mi otevřel oči a mák má díky němu v mojí kuchyni zelenou. Hříšně dobrá kombinace s bílou čokoládou chutná i těm, kteří mák za normálních okolností rádi nemají.

Makový dort s krémem z bílé čokoládyTěsto: (forma o průměru 18 cm)
3 vajíčka
15 g mletých blanšírovaných mandlí
75 g cukru krupice
60 g polohrubé mouky
7 g bramborového škrobu
100 g mletého máku
špetka prášku do pečiva
špetka soli

Krém:
150 g bílé čokolády
200 ml smetany ke šlehání

Na provlhčení:
50 ml vody
1 a 1/2 lžíce rumu

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky šleháme spolu s cukrem do pevné pěny asi 5 minut, poté zašleháme po jednom žloutky. Do vaječné směsi opatrně vmícháme všechny zbylé ingredience, tak aby těsto nespadlo a přemístíme ho do vymazané a krupičkou vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 45 minut dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. Korpus necháme vychladnout ideálně do druhého dne, aby se co nejméně drobil.

Krém je potřeba si připravit den dopředu, před samotným sestavováním dortu. Čokoládu si nalámeme na malé kousky přidáme smetanu a zahříváme ve vodní lázni až do úplného rozpuštění. Necháme vychladit do druhého dne v lednici.

Dortový korpus prořízneme na tři stejné díly a každý díl důkladně provlhčíme vodou smíchanou s rumem. Vychlazený základ na krém si vyšleháme a zhruba polovinou krému spojíme jednotlivé pláty k sobě. Zbytkem krému potřeme vršek a boky dortu, případně dozdobíme čokoládovými hoblinami.

Tipy:
Dort chutná nejlépe uleželý druhý až třetí den po sestavení. Na vlhčení korpusu používám cukrářský štětec.
Pokud byste dort chtěli krémem dozdobit je potřeba udělat větší dávku krému. Na dort ozdobený jako na obrázku níže (tj. boky a část vršku) bylo potřeba udělat krém z 200 g čokolády a 250 ml smetany.

Makový dort s krémem z bílé čokolády

Žádné komentáře:

Okomentovat