pondělí 22. prosince 2014

Zázvorové sušenky

Zázvor má velice specifickou chuť a já jsem si k němu našla cestu zatím jenom v podobě tohoto receptu. Sušenky díky použitému koření připomínají perníky, ale zázvor jim dodá na pikantnosti a zvláštnosti. Nejedná se tedy o sušenky, které by chutnali všem, ale já na ně nedám dopustit.

zázvorové sušenkyTěsto: (cca 40 sušenek)
200 g hladké mouky
75 g másla
50 g melasy
50 g cukru muscovado
1 vejce (malé)
50 g kandovaného zázvoru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
1 lžička jedlé sody
špetka soli

50 g cukru krystal na obalení


Nejprve si nakrájíme kandovaný zázvor na co nejmenší kousky. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce a melasu. Prosátou mouku smícháme s kořením, nakrájeným kandovaným zázvorem, jedlou sodou a solí, přidáme do máslové směsi a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta tvoříme kuličky zhruba o velikosti lískového ořechu. Vrchní stranu kuliček obalujeme (namáčíme) v bílém krystalovém cukru a sušenky klademe na plech vyložený pečícím papírem ve větších rozestupech, během pečení totiž znásobí svůj objem a stanou se z nich placičky. Pečeme při 200°C zhruba 12 minut. Sušenky jsou po upečení velmi měkké (jakoby nedopečené), ale během chladnutí zpevní.

Tipy: 
Melasu seženete v obchodech se zdravou výživou, stejně tak i cukr muscovado (nahradit ho můžete klasickým třtinovým cukrem), já obojí kupuji v obchodech Marks&Spencer. Kandovaný zázvor kupuji v Kauflandu, k dostání bude i v obchodech se sušenými plody. 

Žádné komentáře:

Okomentovat