čtvrtek 19. února 2015

Datlové tyčinky

datlové tyčinkyÚnor je pro mě z hlediska stravování suverénně nejhorším měsícem v roce. Snad všichni kolegové a příbuzní mají narozeniny, takže je nejvyšší čas oprášit jeden osvědčený recept z kategorie "zdravé" sladkosti. Recept na datlové tyčinky je velice variabilní a můžete si ho přizpůsobit podle toho, co máte rádi. Nejdůležitější je ponechat podíl datlí, které slouží jako pojivo. Přidat můžete jakékoliv oblíbené sušené ovoce, ovesné vločky, vlákninu atp., prostě fantazii se meze nekladou:-)

Ingredience: (na zhruba 6 tyčinek)
100 g sušených vypeckovaných datlí
100 g ořechů
75 g rozinek
2 lžíce melasy

Ořechy dáme do mixéru (foodprocessoru) s ostrými noži a podrtíme na menší kousky. Datle si pokrájíme na menší kousky (pokud jsou hodně tvrdé zalijeme je nejprve horkou vodou, necháme chvíli stát a slijeme, poté by krájení mělo jít lépe). Nakrájené datle spolu s rozinkami a melasou přidáme do mixeru a mixujeme dokud se nevytvoří hmota. Mixování trvá asi pět minut, takže průběžně hlídáme, aby se nám mixér nezavařil. Hotovou hmotu přemístíme na pečící papír a vytvarujeme do tvaru obdélníku o výšce asi 1 cm. Dáme ztuhnout do lednice a poté nakrájíme na požadovanou velikost. Uchováváme v chladu zabalené do pečícího papíru.

Tipy:
Do tyčinek můžete použit jakékoliv ořechy případně semínka, která máte zrovna po ruce. Melasu přidávat nemusíte, mně s ní tyčinky chutnají více.

Žádné komentáře:

Okomentovat