pondělí 4. května 2015

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dortSpojení čokolády a malin patří k osvědčeným a oblíbeným kombinacím. V tomto dortu hraje prim chuť čokolády a maliny jí jen lehce sekundují příjemným nakyslým nádechem. Celkovou chuť bych přirovnala ke kvalitní hořké čokoládě s kousky malin. Tento dort je tedy jako stvořený pro milovníky kvalitní čokolády.

Těsto: (korpus o průměru 18 cm)
3 vejce
100 g třtinového cukru
150 g másla
130 g hořké čokolády (alespoň 50%)
60 ml podmáslí
75 ml kávy
130 g hladké mouky 
22 g kakaa
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody

Krém:
250 g malin
80 g cukru
200 g kvalitní hořké čokolády (60%)
250 g smetany ke šlehání

Poleva:
125 g kvalitní hořké čokolády
125 g smetany ke šlehání

Čokoládu s máslem si nad vodní lázní rozehřejeme. Přilijeme uvařenou instantní kávu, rozmícháme do hladka a necháme vychladnout. Žloutky si oddělím a vešlehám do nich cukr a podmáslí. Zchladlou čokoládovou směs za stálého míchání přilijeme ke žloutkům. Mouku s kakaem prosejeme do tekuté směsi a přidáme prášek do pečiva a jedlou sodu a promícháme. Nakonec si vyšleháme bílky a opatrně je postupně vmícháme do čokoládového těsta. Těsto pečeme ve formě vyložené pečícím papírem na 170°C zhruba 50 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. 

Na krém povaříme maliny s cukrem a důkladně propasírujeme přes cedník, abychom získali 200 ml tekutiny. Z té si odměříme 125 ml a zbytek uschováme na pozdější dokončení dortu. Malinový protlak přivedeme znovu k varu a přelijeme jím na kousky nalámanou čokoládu. Necháme chvíli stát, aby čokoláda povolila, a poté vymícháme do hladka. Vzniklou čokoládovou směs necháme ideálně přes noc vychladit v lednici. Druhý den ji vyndáme a po částech do ní opatrně vmícháváme vychlazenou smetanu. Čokoláda je hodně tuhá, takže postupujeme opravdu opatrně. Jakmile je směs spojená, krátce ji prošlehám elektrickým šlehačem do nadýchaného krému. 

Na sestavení dortu si připravíme podložku o stejném průměru jako dort. Korpus si zarovnáme nahoře do roviny a prořízneme na tři stejné díly. Spodní díl si potřeme polovinou malinového pyré, které nám zbylo z přípravy krému. Plát potřeme necelou polovinou krému a položíme na něj další korpus, který potřeme zbylým pyré a krémem. Přiklopíme posledním plátem a celý dort tence potřeme zbylým krémem a dáme do lednice zatuhnout.

Polevu si připravíme tak, že si čokoládu nalámeme na malé kousky. Smetanu přivedeme k varu a čokoládu jí zalijeme. Necháme chvíli stát a poté vymícháme do hladka. Vychlazený dort si postavíme na drátěnou podložku pod kterou jsme si dali talíř či jinou nádobu, do které bude odtékat přebytečná poleva. Dort postupně poléváme tak, aby byl zcela pokrytý. Můžeme si přitom pomáhat nožem či stěrkou. Polevu necháme lehce zatuhnout a dort přemístíme do lednice.
Čokoládovo-malinový dort

Tipy:
Korpus i čokoládovo-malinový základ na krém je lepší připravit si den předem. Maliny do krému můžete použít i mražené, které jsou chuťové výraznější než čerstvé a navíc jsou i levnější. Polevu, která Vám při polévání steče, můžete použít na další polití dortu. Poleva úplně neztuhne, proto buďte při manipulaci s dortem opatrní.

Žádné komentáře:

Okomentovat