sobota 18. července 2015

(Raw) Malinový dort

Nikdy jsem si nemyslela, že bychom mohli mít doma tolik malin, že nebudeme vědět co s nimi. Pravda, byli jsme na to tři místo obvyklých pěti, ale i tak jsem byla překvapená, kolik se nám letos urodilo. Díky tomu došlo konečně i na zkoušku tohoto receptu, který už mám v receptáři snad přes rok a pořád ne a ne ho vyzkoušet. Naštěstí jsem ho ale nevyhodila, což občas s dlouho nevyzkoušenými recepty dělám, protože jinka bych se v bytě nehla:-)

raw malinový dortDort je ze zcela jiného ranku, jelikož se jedná o raw recept, tzn. že použité potraviny neprošli teplotou vyšší než 42°C, jde tedy o nepečený dort. Raw sladkosti obsahují často velké množství ořechů a nejinak tomu je i v případě tohoto receptu. Dortík je dobrý, i když pro někoho může být jeho chuť trošku nezvyklá. Pokud tedy vyloženě netrváte na úpravě raw, doporučuji na těsto použít základ na cheesecake tj. rozdrcené sušenky s máslem.

Těsto: (forma o průměru 18 cm)
100 g mandlí
50 g sušených datlí

Náplň:
250 g kešu ořechů
80 g kokosového oleje
60 g sirupu z agáve
125 g malin
šťáva z poloviny citronu

Mandle si den předem namočíme do vody, aby změkly a totéž uděláme i s kešu ořechy. Datle si nakrájíme na menší kousky a spolu se slitými mandlemi dáme do foodprocessoru (mixéru) a mixujeme, dokud se nevytvoří kompaktní směs. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dobře upěchujeme.

Slijeme si kešu ořechy a dáme je spolu s kokosovým olejem, sirupem z agáve a vymačkanou citronovou šťávou do foodprocessoru. Celou směs rozmixujeme na konzistenci kaše. Ochutnáme, zda je směs dostatečně sladká a případně dosladíme sirupem a promixujeme. Polovinu ořechové směsi odebereme a dáme ji jako druhou vrstvu do dortové formy. Do mixéru přidáme omyté maliny, řádně rozmixujeme a přemístíme do formy. Dort dáme zhruba na 12 hodin (přes noc) do mrazáku, před podáváním ho necháme několik hodin v lednici, aby nebyl příliš tuhý.

raw malinový dort
Tipy:
Dort uchovávejte v lednici, aby držel tvar.

Žádné komentáře:

Okomentovat